SIVILCE IZLERI

Başı sivilce izleri ile belada olmayan insan hemen hemen yoktur. Cildin yağlı da olsa kuru veya hassas da olsa bir şekilde sivilcelenmeye meyilli oluyor. Peki bu sivilceden sonra oluşan sivilce izleri geçer mi ? Sivilce izleri nasıl geçer ? Tüm bu sorulara profesyonel bir bakış açsıyla bakalım ve çözümsüz bırakmayalım. Haydi anlatmaya başlayalım.

Sivilce tedavisi iyi yapılmazsa mutlaka gerisinde bir hasar bırakır. Bazen gerisinde çukurlar bazen pürüzlü yapılar bazen de lekeler bırakır. Öncelikle bu 3 değişkene bağlı olarak sivilce izlerini sınıflandıralım.

sivilce-izleri

SIVILCE IZLERI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

1. ATROFİK SIVILCE IZLERI

Atrofik yani çökme yaparak gerisinde iz bırakan sivilceler… Eğer sivilce cildin derin tabakalarını etkilemişse cilt yüzeyinde derin çöküntüler oluşur. Tek bir tedavi yöntemi maalesef ki yoktur. Birkaç tedavi yöntemi beraber uygulanmalıdır. Atrofik sivilceler de kendi içlerinde 3’e ayrılır.

a. İcepick Sivilce izleri

Derin ve keskin sınırları olan çapı genelde 1-2 mm olan izlerdir. Bu izler neredeyse yağ dokusuna kadar iner yani aslında oldukça derindir. Tek başına yeterli olacak herhangi bir tedavi yöntemi ne yazık ki yoktur. Kombinasyon tedavi yöntemleri kullanılmalıdır. Yüzeysel ya da derin kimyasal peeling, PRP, Mikroiğneleme, Spot TCA, Altın iğne ve Fraksiyonel CO2 Lazer yöntemleri çeşitli kombinasyonlarla kullanılmaktadır.

sivilce-izleri

b. Boxcar Sivilce izleri

Krater şeklinde sınırları dik ve keskin olan sivilce izleridir. Derinde kalan bölge sivri değil düzdür. Yüzeyel veya derin olabilir. Derinliği 0.5 mm’yi geçebilir. Derin kimyasal peeling, PRP, Punch, Mikroiğneleme, Spot TCA, Altın İğne, Fraksiyonel CO2 Lazer ve Fraksiyonel Er-YAG ymntemleri çeşitli kombinasyonlarla kullanılır.

sivilce-izleri

c. Rolling Sivilce izleri

Kenarları keskin hatlarla belirgin değildir. Genelde dalgalı bir görünümü vardır. Cilt katmanlarındaki fibröz bantlar deriyi aşağı doğru çeker. Bu yüzden en iyi tedavi yöntemi Subsizyon ve dolgudur.

sivilce-izleri

2. HİPERTROFİK SİVİLCE İZLERİ

Aknenin deride çıkıntılı yapılar bırakarak iz bırakmasıdır.

a. Keloid

Deriden kabarık bir görüntüye sahiptir ve yara sınırlarından taşar. Sıklıkla çene, ense, omuz ve göğüs bölgesinde görülür. Yüzde görünmesi de muhtemeldir. IL kortion, Fraksiyonel CO2 Lazer ve ND YAG Lazer yöntemleri ile tedavi edilir.

sivilce-izleri

b. Distrofik

Görsel olarak Keloid gididir. Farklı olarak sert bantlar ve dokusal köprüleri vardır. Yani dağınıktır. Yara etrafında ağaç köklerine benzer yapılar mevcuttur. Zaman zaman iltihaplanır ve akıntılar görülebilir. Tedavisi oldukça zordur.

sivilce-izleri

3. HİPERPİGMENTASYON

En can sıkıcı akne izlerinden birisidir. Sivilce çıktıktan sonra uygulanan tedavilerin yanlışlığı veya sivilceyle oynama, sivilceyi patlatma, kanatma en çok hiperpigmentasyon problemlerine yol açan yanlışlardır. Aslında cildin pigmentasyonunu sağlayan melanositler cildin bir nevi korunması için normalin çok üstünde pigment üretmesiyle kahverengi, siyah, kırmızı veya mor lekelenmelere sebep olur.

a. Post Inflammatory Hyperpigmentation (PIH)

Melanositlerin siyah ya da kahverengi pigment üretmesidir. Genelde genetik yatkınlıktan kaynaklanır. Kahverengi veya siyah benler, doğum lekeleri, hamilelik lekeleri, çiller, güneş lekeleri PIH kategorisine girer. Tedavisi mümkün müdür? Tabi ki mümkün. C vitamini serumları, kimyasal peeling, retinoid, lazer tedavileri, kojik asit ve plazma pen ile lekenin derinliğine göre sivilce izi iyileştirilebilir.

sivilce-izleri

b. Post Inflammatory Erythema (PIE)

Sivilce sonrası oluşan pembemsi, kırmızımsı lekelerdir. Sivilce yanlış tedavi görür ve ardından güneş ışınlarına da maruz kalırsa bu pembemsi, kırmızımsı renk kahverengi lekelere de dönüşebilir. Lazer tedavileri ve kimyasal peeling ile tedavisi mümkündür.

sivilce-izleri

SİVİLCE İZLERİ NASIL GEÇER ?

Sivilce izlerini geçirecek sihirli bir değnek maalesef ki yok. Sabırlı ve düzenli rutinlerle ve profesyonel destekle sonuç alabilirsin. Sivilce izleri için evde ne yapabilirim diye sorarsan;

  • Çift aşamalı temizliği bir rutin haline dönüştür.
  • Kimyasal peeling ajanlarından yardım al.
  • C vitamini serumları, Azelaik asit, Arbutin, Retinoid ve antioksidanları dönüşümlü olarak kullanmak üzere hayatına sok.
  • Güçlü içerikli bir nemlendiricin mutaka olsun. Cildini düzenli olarak nemlendir.
  • Cilt bakım yağlarından yardım al. Cilt bariyerin bu sayede güçlenecektir.
  • Güneş koruyucu kullanman şart! Hangi koşulda olursa olsun mutlaka kullan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir