Cilt Tipleri ve Özellikleri

Her insan cildi sağlıkla parlasın ister! Cildimize özenle yaklaşmanın, onun ihtiyaçlarını karşılarken aynı zamanda daha sağlıklı bir görünüme kavuşturmanın ilk ve en temel adımı ise cilt tipleri ve özellikleri konusunu anlamaktır. Ancak hepimiz biliyoruz ki anlamak çözmeye yetmiyor! Cilt tipimizi bilmeden ve kendi cilt bakımı rutinimizi oluşturmadan ne yazık ki cildimizin ışıl ışıl ve sağlıklı gözükmesi mümkün değildir.

Her insanın cildi benzersizdir, tıpkı parmak izimiz gibi. Bize düşen en yaygın cilt tiplerinin özelliklerine bakarak cilt tipimize en uygun olanı seçmek. Bu cilt tipleri uzmanlar tarafından belli gözlemler yapılarak oluşturulmuş ve genellenmiş bir tablo olarak düşünülebilir.

Araya girelim;

Cilt tiplerinin yanı sıra “Cilt durumları” da kafa karışıklığı yaratır. Cilt durumu tamamen içsel ve dışsal faktörlere bağlı olarak gelişen bir olgudur. Dönemsel olarak beslenme kalitenize, mevsim koşullarına, su içme skalanıza, kullandığınız ürünlere bağlı olarak değişebilir. Gelecek yazımızda bunlardan da bahsedeceğiz.

Cilt durumlarını da göz önünde bulundurursak; sadece kendi cilt tipinizi öğrenip, onun üzerine uzmanlaşmaktansa; tüm cilt tipleri ve özelliklerine aşina olup, kaotik anlarda dahi hiç panik yapmadan kendi cildinizin doktoru olabilirsiniz. Bizce kulağa gayet hoş geliyor! O zaman en yaygın olan cilt tipleri ve özelliklerini gelin birlikte inceleyelim!

Öncelikli olarak cilt tipinizi test ederken, en sağlıklı sonucu alabilmek adına nazik bir temizleyiciyle yüzünüzü yıkayın. Yüzünüzü yıkadıktan sonra herhangi bir nemlendirici, serum, tonik vs. uygulaması yapmayın. 30 dakika kadar sonra cildinizi gözlemlemeye başlayın. Mimik yaptığınızda gerilme var mı, hassasiyet veya kızarıklık gözlemlediğiniz bölgeler var mı, yağ birikmesi gözlemlediğiniz bölgeler nereler, gözeneklerinizin büyüklükleri ne durumda ve kırışıklıklar gözle görülür biçimde mi. Tüm bu soruların cevabı size cilt tipinizi doğru bir şekilde belirlemenizde anahtar olacaktır.

Normal Cilt Tipleri ve Özellikleri

Eğer normal bir cilt tipine sahipseniz oldukça şanslısınız demektir. Normal bir cilt tipine sahipseniz;  

  • Yağ ve asit dengesi oldukça yerindedir.
  • Gözenekler çok belirgin değildir.
  • Nemsizlik sorunu olmayan bir cilt tipidir.
  • Leke problemi ve ince çizgi görüntüsü yoktur.
  • Çok parlak ya da aşırı mat bir görünüme sahip değildir.
  • Sivilce problemi yok denecek kadar azdır.
  • Kızarıklık ve hassasiyet problemlerini neredeyse hiç yaşamaz.
cilt tipleri ve özellikleri

Normal Cilt Tipleri İçin Bakım Önerileri:

Eğer normal bir cilt tipine sahipseniz, yumuşak, hafif, cildi yormayacak bir bakım yeterli olacaktır. Basit formüllü bir temizleyici, tonik ve nem dengesini bozmayacak bir nemlendirici krem yeterli olacaktır. Haftada bir yapacağınız basit peelinglerle (tercihen kimyasal peeling) cildinizi rahatlıkla ölü derilerden arındırabilirsiniz. Günlük olarak mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır.

Yağlı Cilt Tipleri ve Özellikleri

Cilt problemleri yaşamaya en müsait cilt tipi ne yazık ki yağlı ciltlerdir. Cildin aşırı derecede sebum üretmesinden kaynaklı yaşanan problemlerle başa çıkmak biraz efor ve sabır gerektirebilir. Yağlı bir cilt tipine sahipseniz;

  • Cildin parlak görünmesine ve yağlı hissetmesine sebep olan elbette ki aşırı sebum üretimidir.
  • Gün içinde önlem alınmadığı sürece parlamalar görülecektir.
  • Gözenekler oldukça belirgindir.
  • Yüksek derecede sebum üretiminden dolayı siyah nokta ve sivilce problemleri vardır. Yüzde çıkan sivilceler genelde ağrılı ve iltihaplıdır. Sivilce geçse de sivilce lekeleri kalabilir.
  • Yağ üretimi ince çizgilerin önüne geçer.

Yağlı Cilt Tipleri İçin Bakım Önerileri:

Eğer yağlı cilt tipine sahipseniz, sabah ve akşam olmak üzere iki farklı rutin oluşturmanız yararınıza olacaktır. Cildinizin yağ dengesini sağlayacak jel veya köpük formlu bir temizleyici tercih edebilirsiniz. Yine jel formlu nemlendiriciler cildinizi yormayacaktır. İçeriğinde Benzoil Peroksit, Alfa Hidroksi Asit ve Beta Hidroksi Asit olan ürünleri tercih edebilirsiniz. Günlük olarak mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır.

Kuru Cilt Tipleri ve Özellikleri

Kuru cilt, cilt tipleri arasında kendini en belli eden cilt tipi olduğu için kolay saptanır. Kuru bir cilt tipine sahipseniz;

  • Genelde soluk, pul pul soyulmaya müsait ve mattır.
  • Sebum üretiminin en düşük olduğu cilt tipidir. Mevcut olan az sebum üretiminin sebebi; mevsimsel koşullar, genetik yapı veya hormonal durumlar olabilir.
  • Cilt herhangi bir etki sonucu kızarmaya meyillidir.
  • Kaşıntı ve aşırı gerginlik hissettirir.
  • Çevresel etkilerle birlikte de irritasyona çok müsaittir. Sıcak-soğuk hava değişimlerine çok çabuk reaksiyon gösterir.
  • Çok hassas ve incedir. 

Kuru Cilt Tipleri İçin Bakım Önerileri:

Eğer kuru cilt tipine sahipseniz, cildinizi germeyecek, daha çok kurutmayacak ve cildinizi yatıştıracak ürünlere yönelmeniz en doğru yöntem olacaktır. Öncelikle alkol, parfüm ve sülfat içeren bakım ürünlerinden arkanıza bakmadan kaçmalısınız. Alkol cildinizi daha çok gerecek ve kurutacaktır. Formülünde seramit ve lipid olan ürünler cildinize en iyi gelecek içeriklerdendir. Cildi temizleme esnasında ılık su tercih edilmesi de dikkat edilmesi gereken diğer adımlardan biridir. Cilt temizleme sütlerinden veya hafif yapılı köpüklerden yararlanabilirsiniz. Cildinizi neme doyuracak serumlardan ve daha yoğun yapılı kremlerden yardım alabilirsiniz. Günlük olarak en az 2 litre su tüketilmelidir. Günlük olarak mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır.

Karma Cilt Tipleri ve Özellikleri

En çok rastlanan cilt tipi karma cilt tipidir. Karma ciltler de kendi içinde iki farklı hal alabilir. İlki “yağlıya dönük karma” ciltlerdir. Bu tip ciltlerde T bölgesi daima yağlıdır. “Normalden yağlıya dönük” cilt tipi olarak da anılır. Yanak bölgesi normal bir görünüme sahiptir. İkincisi ise “kuruya dönük karma” ciltlerdir. Bu cilt tipinde ise T bölgesi belirli aralıklarla yağlanma eğilimindeyken yanaklar oldukça kurudur. “Normalden kuruya dönük” ciltlerdir. Karma cilt tipine sahipseniz;

  • Yüzün yağlı olan kısımlarında siyah nokta, yağ butonları ve belirgin gözenekler vardır.
  • Yanaklardaki gözenekler genellikle normal veya kuruya dönük olduğu için küçük görünümlüdür.
  • T bölgesi özellikle fazla yağlanma sonucu ölü derilerin birikmesinden dolayı solgun görünür.
  • T bölgesinde sivilce problemleri görülür.

Karma Cilt Tipleri İçin Bakım Önerileri:

Eğer Karma bir cilt tipine sahipseniz işiniz biraz zorlaşıyor. Çünkü siz yağlı bölgeler için yağ dengeleyici bir bakım uygulamak zorundayken, kuru bölgeleriniz için nemlendirici ve yatıştırıcı ürünler kullanmalısınız. Yüzünüzü yıkamak için parfümsüz, yumuşak bir temizleyici kullanın ve sert kimyasallar içeren sabunlardan kaçının. Alkol oranı yüksek olmayan, sülfat içermeyen, kuru bölgeleri irrite etmeyecek, cildinizin kombinasyonunu dengeleyecek ürünler sizin için en uygun olan içeriklerdir. Rutininizi yumuşak bir temizleyici, ardından nemlendirici ve sakinleştirici bir tonik uygulamasıyla başlatabilirsiniz. Cildin o günkü ihtiyacına göre esans ve serum uygulamasıyapabilirsiniz. Burada size düşen görev cildi gözlemleyerek, ihtiyaçlarına yönelik uygulama yapmaktır. Cildinizde en sık gördüğünüz problemlere karşı birkaç tedavi yönteminizin cepte olması sizin için uygun olacaktır. Jel veya losyon kıvamlı nemlendiriciler sizin için doğru seçeneklerdir. Molekül boyutları diğer asitlere göre küçük olduğu için cildi yormayan; Laktik asit, Mandelik Asit, Malik Asit gibi Alfa Hidroksi Asitlerden de tonik uygulaması esnasında yardım alabilirsiniz. Günlük olarak mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır.

Sonuç olarak cilt tipi ve özellikleri her ne olursa olsun dikkat edeceğimiz 4 ortak nokta var;

  • Bol su içmek,
  • Beslenmemize dikkat etmek,
  • Günlük cilt bakımı rutinimizi oluşturmak,
  • Güneş kremi kullanmak.

Bunlara dikkat ettiğimiz sürece cildimiz sağlıkla, ışıl ışıl parlamaya devam edecektir.

Mutlu Kalın !

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir